Ukrainian Scientists Worldwide

Українські науковці у світі

Питання полягає в тому, що є важливішим в розвитку науковця - практичні "польові" напрацювання, чи все-таки змодельовані в лабораторіях.
З огляду на це виникає питання віку науковців - перегваги і недоліки молодості та зрілості в науці.
Прохання висловитися небайдужим.

Відповісти на це

Відповіді на обговорення

Ось як вважає моя знайома: "Моя особиста думка: написання кандидатських і докторських без достатнього багаторічного практичного досвіду – це наукове збоченство. Принаймні це стосується економістів, логістів, інженерів виробничого напрямку. " вона за фахом економіст.

Відповісти на це

В принципі я також такої думки.
І не тільки в економіці.
на користь молодості грає те, що в принципі взятися за роботу легше, а отже і натхнення і мотивація сприяють швидкому розвитку карєри науковця.
але поки знаходжу тільки ці переваги.

Відповісти на це

Як казав один український вчений за кордоном - Олег ОЛЬЖИЧ:
"Не роки життєвою мірою — зміст
Для того, хто дивиться прямо."
на мою думку досвід не залежить від того наскільки він "багаторічний" чи "багаторазовий" - так само і наукова цінність має не лише складову досвіду. і якщо досвід насправді з віком покращується то здатність творити нове і мислити нестандартно - не завжди. тому все залежить в першу чергі від того наскільки сама людина готова до наукової діяльності. якщо готова, то молодість - не перешкода а навіть перевага.

Відповісти на це

Шановні колеги, я радий, що дискусія на таку тему має місце в цьому чудовому науково-віртуальному просторі.
Моя думка стосовно зазначеної тези зводиться до наступного: всьому свій час, який у кожного свій. Гадаю, що молодість чи зрілість - це стан більшою мірою матеріальний, який не обмежує творчих потенцій особистості. Так, молодість зелена, а зрілість досвідченіша, але науковець - це не тіло, а блиск в очах. Тому кожен повинен відчувати свій час і не боятися його.

Відповісти на це

Буває часто "молодість" наукова пропонує якісь варіанти, що не вкладаються в доктрину "досвіду", та це не означає, що це не дасть чогось нового (скоріш навпаки). Але можу сказати, що "досвід" в науці економить час на досягнення поставленої мети, коли "молодість" - це пошук. Бажаю для всіх науковців, щоб в науковій "зрілості" не скам'яніла стежка якою ми шукали щось нове, якісь відкриття, а щоб тоді поєднувались безшабашні ідеї "молодості" та досвічений аналіз "зрілості". Може трохи зафілософізовано, але гадаю такий симбіоз даватиме хороші результати.

Відповісти на це

Порівняльна важливість "польових" та "лабораторних" методів дуже різна для різних наук. Скажімо, як порівнювати важливість "польових" методів для хімії та зоології?
Що ж до другого питання - то воно скоріше філософське, і універсальна відповідь тут неможлива принципово.

Відповісти на це

Пошук науковими сайтами

Наука та освіта в Україні

© 2010   Created by Khalavka Yuriy (Халавка Юрій) on Ning.   Create a Ning Network!

Беджі  |  Поскаржся  |  Умови доступу  |  Terms of Service

Ввійдіть до мережі для чату